Amnesty: – Nær 100 drept i protester i Etiopia

08.08.2016

Nærmere 100 mennesker ble drept da etiopiske sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter flere steder i Etiopia i helgen, ifølge Amnesty International.

 

Andre aktivister, opposisjonelle, øyevitner og en diplomat bekrefter overfor ulike medier at titalls mennesker ble drept i forbindelse med demonstrasjonene mot regjeringen.

Protester i flere landsdeler på samme tid er sjelden i det autoritære landet, men denne helgen var det mange som fulgte oppfordringer på sosiale medier. Myndighetene svarte med å blokkere internettilgangen og anklage «fredsmotstandere» i utlandet for volden. Regjeringen hevder selv at sju personer ble drept i forbindelse med protestene.

Amnesty mener å ha troverdige kilder som forteller at minst 67 ble drept og flere hundre såret i regionen Oromia i løpet av helgen.

Rammet av verste tørke på femti år: Millioner av skolebarn rammes av tørke i Etiopia

Blodbad

De ble drept da sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt mot fredelige demonstranter, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i en uttalelse mandag.

Flere tusen mennesker i Oromia og i Amhara deltok i protestene der kravene var politisk reform, rettferdighet og rettssikkerhet, ifølge Amnesty. Det verste blodbadet skjedde ifølge organisasjonen i provinshovedstaden Bahir Dar i Amhara nordvest i Etiopia, der 30 ble drept på én dag.

En ikke navngitt diplomat som nyhetsbyrået AFP har snakket med, bekrefter at minst 49 mennesker ble drept i sammenstøtene, hvorav 27 i Bahir Dar.

cffd84ff4f4e57c0f41003da150373ea
PROTEST MOT ULIKHET: Demonstrantene roper slagord mot det de mener er en urettferdig fordeling av landets ressurser.FOTO: TIKSA NEGERI, REUTERS

Politivold i hovedstaden

Opposisjonspolitikeren Mulatu Gemchu fra partiet Oromo føderalkongress sier at over 70 mennesker ble drept bare i Oromia.

– Mange andre ble såret, og vi har mistet tellingen på hvor mange som ble pågrepet, sier han til nyhetsbyrået AP.

Også i Addis Abeba våget flere demonstranter seg ut i gatene i helgen. Herfra ble det ikke meldt om noen drepte, men Amnesty viser til videoer som viser demonstranter som blir banket opp av politiet i sentrum av hovedstaden.

Amnesty omtaler sikkerhetsstyrkenes svar på protestene som hardhendt, men ikke overraskende.

– Etiopiske styrker har systematisk brukt overdreven makt i sine forfeilede forsøk på å kneble dissidenter, sier Michelle Kagari, organisasjonens visedirektør for Øst-Afrika.

<p>VOLDSOMT: En politimann forsøker å roe gemyttene under en markering i hovedstaden i Etiopia på lørdag. I helgen ble nesten hundre mennesker drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter flere steder.</p>
VOLDSOMT: En politimann forsøker å roe gemyttene under en markering i hovedstaden i Etiopia på lørdag. I helgen ble nesten hundre mennesker drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter flere steder.FOTO: TIKSA NEGERI, REUTERS

USA bekymret

Etiopia har et nært sikkerhetssamarbeid med Vesten, men anklages ofte for å kneble fredelig opposisjon. USAs ambassade i Addis Abeba sier i en uttalelse at de er «dypt bekymret for den omfattende volden». Helgens protester er et tegn på at spenningene øker mellom Etiopias innbyggere og myndighetene. Demonstrantene gikk til det uvanlige skrittet at de kritiserte politiske tungvektere åpent i helgen.

Demonstrantene anklager regjeringen for menneskerettsovergrep og marginalisering av etniske grupper flere steder i landet.

Oromia strekker seg over sentrale og vestlige deler av Etiopia og er med 27 millioner innbyggere den mest folkerike av landets delstater. Oromia huser Etiopias største folkegruppe oromoene, som snakker et annet språk enn det offisielle amharisk.

Source:- http://www.vg.no/nyheter/utenriks/etiopia/amnesty-naer-100-drept-i-protester-i-etiopia/a/23760716/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s